top of page

Aile ve Çift Terapisi

daughter-playing-with-parents-home_23-2148812353.jpg

Aile ve  Çift Terapisi

​​Aile ve çift terapisi, aileler ve çiftler arasındaki yakın iliÅŸkileri ele alarak deÄŸiÅŸim ve geliÅŸim saÄŸlamayı amaçlayan bir psikoterapi dalıdır.

Bireylerin diÄŸer insanlarla kurduÄŸu iliÅŸkiler, ruh saÄŸlığı ve duygusal doyum açısından büyük öneme sahiptir. Özellikle ebeveyn, eÅŸ ve çocuklarla olan yakın iliÅŸkiler bu baÄŸlamda daha belirgin bir rol oynar. Evlilik iliÅŸkisi gibi yakın iliÅŸkilerde, eÅŸler zaman zaman çatışmalar ve zorlu dönemler yaÅŸayabilirler.
 

Aile ve çift terapisinin amacı, aile içi ve çiftler arasındaki zorlu süreçleri ele alarak çatışmaları çözmek ve tüm aile üyelerinin saÄŸlıklı bir ÅŸekilde deÄŸiÅŸim ve geliÅŸimini saÄŸlamaktır. Hem aile içi iliÅŸkileri düzenlemeyi hem de dışarıdaki insanlarla ve durumlarla iliÅŸkileri iyileÅŸtirmeyi hedefler.

​

Ülkemizde aile ve çift terapisi son yıllarda giderek daha fazla önem kazanmıştır. Bireyler, zorlu döngülerden çıkmak için sistem genelinde bir deÄŸiÅŸime ihtiyaç duymaktadır. Terapistler, aile üyelerinin birbirlerine yardım etmeleri için yapıcı yollar bulmalarına yardımcı olurlar. Her bir üyenin sıkıntısı aile sistemi içinde deÄŸerlendirilir.

​

Aile ve çift terapisi uzun vadeli etkilere sahiptir. Terapiye katılan bireyler, kendileri ve diÄŸer aile üyeleri hakkında daha fazla bilgi edinirler. Bireylerin birbirleriyle kurduÄŸu yakın iliÅŸkiler desteklenir. Problemlerle baÅŸa çıkma becerilerinin kazanılması, sadece mevcut durumlara deÄŸil, gelecekte karşılaşılabilecek zorluklara da çözüm bulmayı saÄŸlar.

​

Aile ve Çift Terapisinden Kimler Yararlanabilir?


Aile ve çift iliÅŸkilerinde sorun yaÅŸayan herkes bu terapi yönteminden yararlanabilir. Aile ve çift terapisinin geniÅŸ bir kullanım alanı vardır ve tüm psikiyatrik/psikolojik bozukluklarda diÄŸer yöntemlerle birlikte kullanılabilir. Bazı kullanım alanları ÅŸunlardır:

​

Çift iliÅŸkileri
Evlilik problemleri
BoÅŸanma
Çocuk, ergen ve yetiÅŸkin ruh saÄŸlığı
Çocuk ve ergenlerde davranış bozukluÄŸu ve okul problemleri
Yeme bozuklukları
Alkol ve madde kullanımı
Kronik fiziksel rahatsızlıklar
Yas, kayıp ve travmalar
Duygusal istismar, ihmal ve ÅŸiddet
Aile yaşamında değişiklikler (iş değişikliği, taşınma vb.)
Anksiyete ve depresyon dahil duygusal bozukluklar
Ebeveynlik becerileri
Üvey bireyi bulunan ailelere destek
Psikoseksüel zorluklar
Evlat edinme, üvey ebeveyn/çocuk iliÅŸkileri
Kendine zarar verici davranışlar
Travma sonrası çocuklara, gençlere ve yetiÅŸkinlere destek
Göç eden ailelere destek
İş stresi
Ekonomik problemler


ÇoÄŸu durumda, diÄŸer psikoterapi yöntemleri ve bazen de ilaçla tedavi yöntemi eÅŸlik edebilir.

Bazı durumlarda, aile ve çift terapisi yasal olarak önerilmektedir. ÖrneÄŸin, aile mahkemelerinde boÅŸanma gibi davalarda önce aile/çift terapisi önerilmektedir.

​

Aile ve Çift Terapisi Nasıl Yapılır?


Aile ve çift terapisi çeÅŸitli yöntemlerle uygulanabilir. Bazı uygulamalarda tüm aile üyeleri aynı seansta bir araya gelirken, terapist bazen aile üyelerinden bir veya ikisini veya çiftleri tek tek görebilir.

Özellikle çocuk merkezli aile terapisi uygulamalarında, bazı durumlarda, çocuklarla öÄŸretmenleri, okul rehberlik servisi veya sosyal hizmet uzmanları da görüÅŸebilir.

Aile ve çift terapisi, duruma göre deÄŸiÅŸmekle birlikte, genellikle 8–24 seans olarak yapılır. Seans süresi 50 dakikadır ve hastanelerde ya da özel muayenehanelerde/merkezlerde gerçekleÅŸtirilir. Her seansta tüm aile üyeleri bulunmayabilir ve bazı durumlarda, seansa iki terapist birlikte katılabilir.

Onlinve veya Yüzyüze

Randevu Alabilirsiniz

© 2023 Irmak Psikolojik Danışmanlık & EÄŸitim Merkezi

Nisbetiye Mahallesi, Birlik Sokak, Akyıldız Sitesi, B Blok Daire:6 BeÅŸiktaÅŸ/İstanbul

Tel: 0 (850) 474 83 18

  • Instagram
bottom of page